Svijet
0

Vatikan: Počeo izbor nasljednika Ivana Pavla II

NINA
U Sikstinskoj kapeli danas u 16.30 sati počela je prva konklava u trećem mileniju na kojoj će kardinali iz cijelog svijeta izabrati novog papu, nasljednika Ivana Pavla II.

Jedan od 115 kardinala, koji su zakletvu na latinskom najprije izgovorili zajedno, a potom ju je izrekao svaki od njih pojedinačno, polažući ruku na knjigu Evanđelja, postat će poglavar 1,1 milijarde rimokatoličkih vjernika.

Ceremonija izbora 265. poglavara Katoličke crkve započela je jutros u bazilici svetog Petra misom "pro eligendo pontifice", za izbor pape, koju je pred svim kardinalima predvodio dekan kardinalskog zbora Joseph Ratzinger.

Kardinali će danas odlučiti hoće li odmah pristupiti izboru ili će prvi dan konklave iskoristiti za razmjenu mišljenja. Ako budu glasovali poslijepodne, onda se dimni signal neće moći očekivati prije 20 sati, iako je objavljeno da će se dimni signali pojavljivati oko 12 sati za jutarnjeg glasanja i oko 19 sati za poslijepodnevna.

Od osam konklava tokom 20. stoljeća nijedna nije trajala duže od pet dana, a dvije konklave su završene drugi dan od njihova početka. Prilikom izbora tada relativno nepoznatog kardinala Karola Wojtyle iz Poljske za novog papu bilo je potrebno tek osam ciklusa glasovanja tokom tri dana.

Od 115 kardinala iz 52 zemlje sa svih pet kontinenata, samo su dvojica, Ratzinger i američki kardinal William Baum, već sudjelovali na konklavi i to na dvije, 1978. kada su izabrani Ivan Pavao I. i Ivan Pavao II. Sve ostale kardinale imenovao je papa Ivan Pavao II. i ovo je njihova prva konklava.

Također, o izboru 265. nasljednika svetog Petra odlučuju i dva kardinala iz naših krajeva – nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.