Svijet
0

Vatikan pismo muslimanskih čelnika ocijenio ohrabrujućim

FENA
Pismo koje je 138 muslimanskih uglednika iz cijelog svijeta uputilo čelnicima kršćanskih Crkava u svrhu "većeg razumijevanja" između dviju vjera Vatikan je u petak ocijenio "ohrabrujućim" i "vrlo zanimljivim".

Kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, u izjavi za Radio Vatikan je ocijenio da se radi o vrlo zanimljivom dokumentu i istaknuo činjenicu da dolazi i od sunitskih i od šijitskih muslimana. "To je nepolemičan dokument s brojnim navodima kako iz Starog tako i iz Novog zavjeta", rekao je Tauran.

Na pitanje što moraju zajedno činiti vjerski čelnici kako vjeru ne bi pratilo nasilje, kardinal je odgovorio: "Pozvati prije svega sve svoje sljedbenike na poštivanje tri uvjerenja sadržana u pismu, dakle da je Bog jedan, da nas Bog voli i da mi moramo voljeti tog Boga i da nas Bog poziva da ljubimo našeg bližnjeg".

"Rekao bih da ovo predstavlja vrlo ohrabrujući znak jer dokazuje da dobra volja i dijalog mogu pobijediti predrasude. To je duhovan pristup međureligijskom dijalogu koji bih nazvao dijalogom duhovnosti", ocijenio je Tauran, a prenijela agencija ANSA.

"Muslimani i kršćani trebaju odgovoriti na jedno jedino pitanje: je li za tebe u tvom životu Bog doista jedini", zaključio je Tauran.

Gotovo 140 muslimanskih uglednika iz cijelog svijeta u četvrtak je uputilo poziv na mir i razumijevanje između islama i kršćanstva, upozoravajući da je "možda na kocki sam opstanak svijeta".

U pismu upućenom papi Benediktu XVI i drugim kršćanskim vođama, 138 muslimanskih uglednika ustvrdilo je da pronalaženje zajedničkog jezika između najvećih vjerskih zajednica svijeta nije samo stvar uljudnog dijaloga vjerskih vođa.

"Ako među muslimanima i kršćanima nema mira, ne može ga biti ni u svijetu. činjenica da današnji svijet raspolaže strašnim oružjem i da su muslimani i kršćani međusobno isprepleteni kao nikad prije pokazuje da ni jedna strana ne može pobijediti u ratu u kojem bi sudjelovalo više od polovice čovječanstva", stoji u priopćenju.

"Na kocki je budućnost svih nas. Možda je na kocki i sam opstanak svijeta", napominje se, uz podsjećanje da je u islamu i kršćanstvu već određeno da su ljubav prema Bogu i prema drugom čovjeku dvije najvažnije zapovijedi tih vjera.