Svijet
0

Vatikan: Papa će unatoč pucnjavi putovati u Tursku

FENA
Papa Benedikt XVI. otputovat će u Tursku 28. studenoga, kako je bilo i planirano, unatoč jučerašnjem incidentu ispred talijanskog konzulata izvedenom u znak prosvjeda protiv tog posjeta, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi a objavljuje u petak list Corriere della Sera.

Mladi musliman Ibrahim Ak (25) pucao je u četvrtak poslije podne iz puške ispred talijanskog konzulata u Istanbulu u znak prosvjeda protiv Papina dolaska Tursku. Ak je izjavio da želi "ubiti Papu".

"Sličnih događaja je već bilo i treba ih smatrati marginalnima, zbog čega s punim povjerenjem planiramo Papino putovanje u Tursku", rekao je otac Federico Lombardi odgovarajući na pitanje je li se što promijenilo poslije pucnjave u Istanbulu. Dodao je kako Vatikan "žali zbog takvih događaja".

No, incident u Istanbulu oštro je kritizirao kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, koji je kazao kako je riječ "o ozbiljnom činu koji u svakom slučaju treba osuditi". Kasper je dodao kako "na taj način muslimani dokazuju kako je Papa bio u pravu kada je u Njemačkoj govorio o njihovu nasilju".

Poslije Papinih riječi, tijekom posjeta Njemačkoj u rujnu ove godine, kada je, citirajući bizantinskog cara iz 14. stoljeća, kazao kako Muhamed nije donio ništa dobro do li zla i širenja religije mačem, islamski svijet se uvrijedio. Papa se poslije toga, prema mišljenju muslimana, trebao ispričati, ali je samo više puta kazao kako je bio pogrešno shvaćen.