Svijet
0

Vatikan: Osobu u vegetativnom stanju treba poštivati

FENA
Vatikan je potvrdio svoje protivljenje eutanaziji u petak objavljenim pismom Kongregacije za nauk vjere, upućenom američkim biskupima, u kojem se kaže da je pacijent u vegetativnom stanju osoba koju treba poštivati.

"Pacijent u permanentnom vegetativnom stanju je osoba sa svojim temeljnim ljudskim dostojanstvom, koju zbog toga treba liječiti na adekvatan način u što je uključeno i davanje hrane i vode na umjetan način", piše Kongregacija za nauk vjere odgovarajući na pitanje Biskupske konferencije SAD-a mogu li liječnici prekinuti umjetno hranjenje pacijenta u permanentnom vegetativnom stanju.

Američki biskupi pitaju može li takvo prehranjivanje biti prekinuto kada "kompetentni liječnici ocijene s moralnom sigurnošću da pacijent neće nikada doći k svijesti". Odgovor Vatikana je "ne", ne može se prekinuti liječenje, jer je, kako se ističe, i pacijent u vegetativnom stanju je osoba.

U pismu koje je potpisao pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal William Joseph Levada, uz napomenu kako je odgovor američkim biskupima odobrio Papa Benedikt XVI., prenosi Hina, kaže se kako bi prestanak hranjenja pacijenta dovelo do "patnje i progresivnog slabljenja organizma do smrti" osobe.