Svijet
0

Vatikan odbacio rezoluciju parlamenta Belgije

FENA
Vatikan je u petak odbacio rezoluciju usvojenu u belgijskom parlamentu kojom se osuđuje nedavna izjava pape Benedikta XVI da upotreba kondoma može pogoršati proces širenja AIDS-a.

Rezolucija usvojena u belgijskom parlamentu pozvala je ambasadora te zemlje u Vatikanu da uloži protest zbog papinih "neprihvatljivih" komentara, prenijela je agencija Reuters.

Rezolucija belgijskog parlamenta također je naložila vladi da "reagira snažno protiv bilo kojih država ili organizacija koje bi u budućnosti dovele u sumnju korist od upotrebe kondoma u zaštiti od širenja HIV virusa".

Rezolucija belgijskog parlamenta je prvi slučaj da je u nekoj zemlji uložen diplomatski protest protiv Vatikana, istakla je britanska agencija i dodala da je prošlomjesečna kontroverzna papina ocjena izazvala velike kritike u medijima i među zdravstvenim stručnjacima, kao i evropskim političarima.

Portparol pape Benedikta XVI, otac Federico Lombardi rekao je da je šokiran.

"Iznenađujuće je jer je potpuno jasno da su u demokratskim državama sveti otac i crkva slobodni da izraze svoj stav", rekao je Lombardi.

Reuters je podsjetio da je papa, pred odlazak u posjetu Africi 17. marta rekao da AIDS ne može biti pobijeđen distribucijom kondoma, već da, nasuprot, "oni (kondomi) povećavaju problem".