Svećenićko zlostavljanje djece
0

Vatikan nudi tri razloga zbog kojih tvrdi da nije odgovoran

Sarajevo-x.com
Vatikan je sve više uvučen u seks skandal zlostavljanja djece, te je formirao pravni tim koji će Papu štiti u sudskom procesu u na sudu u Kentuckyu, koji traži od njega da odgovori na pitanja advokata pod zakletvom, piše AP.

Sudski dokumenti do koji je došao AP, pokazuju da Vatikan planira da Papa ima imunitet kao šef države, da američki biskupi su nadgledali osumnjičene svećenike nisu bili zaposlenici Vatikana, te da dokument iz 1962.godine nije dokaz koji potvrđuje Papino prikrivanje cijelog slučaja.

Sveta stolica se trudi da odbaci prvi američki slučaj do faze utvrđivanja da li žrtve ustvari tuže Vatikan jer nije obavjestio policiju ili javnost o rimokatoličkim svećenicima koji su zlostavljali djecu.

Ovaj slučaj je podnijet 2004. godine sudu u Kentuckyu od strane trojice ljudi koji tvrde da ih je zlostavljao američki svećenik i da je Papa Benedict XVI znao za ovaj slučaj, ali je to prikrivao. Njihov advokat William McMurry rekao je da postoje hiljade žrtava u cijeloj zemlji koje su svećenici seksualno zlostavljali.

''Ovo je jedini slučaj protiv Vatikana za koji se smatra da je odgovoran što je svećenik seksualno iskorištavao djecu'', rekao je advokat.

Vatikan trenutno nastoji da odbaci tužbu prije nego Papa bude ispitan ili dokumenti budu sudski zatraženi.

Tužilac u svojoj tužbi navodi da je američki svećenik bio zaposlen u Vatikanu, te da je odgovoran jer nije prijavio zlostavljanje djece.

U dokumentu iz 1962. godine kaže da svećenici nisu prijavljivali slučajeve seksualne zloupotrebe policiji, saznaje AP.

Sa druge strane, Vatikan danas tvrdi da u dokumentu nema dokaza o tome da je onemogućavano da svećenici pozovu policiju.