Svijet
0

Vatikan ne komentira izlazak Agce iz zatvora

FENA
Sveta Stolica nije u četvrtak komentirala izlazak iz zatvora turskog teroriste Alija Agce, koji je pokušao atentat na Ivana Pavla II.

"Nemamo što dodati onome što smo izjavili prije nekoliko dana. Držanje Svete Stolice ostaje nepromijenjeno", komentar je Vatikana o izlasku Alija Agce, koji je pucao na Papu u Rimu 13. maja 1981. Prije nekoliko dana je šef ureda za štampu Svete Stolice Joaquin Navarro Valls izjavio da je Vatikan doznao za vijest da će Ali Agca biti pušten iz zatvora iz novinskih agencija i da "podržava odluku suda", prenijela je Hina.

Talijanski list Repubblica u četvrtak objavljuje i razgovor s jednim od prvih sudaca istražitelja atentata na Papu, Ilariom Martellom, sada u mirovini, koji govori i o trećem hicu iz Agcina pištolja. Naime, nije se znalo je li Agca pucao dva ili tri puta u Ivana Pavla II. Ilario Martella sada otkriva da je treća čahura pala u papamobil i da ju je pokupio neko iz Papine pratnje.

"Mi talijanski suci nismo o tome znali godinu dana. Papa je zatim odnio čahuru Gospi u Fatimu", kaže Martella i dodaje da još puno toga ostaje tajna, te da Agca na slobodi zasigurno neće govoriti.