Svijet
0

Vatikan najopasnije susjedstvo na svijetu

Sarajevo-x.com
Najopasnije susjedstvo na svijetu nije ni Bronx u New Yorku niti berlinski Wedding. Začuđujuće, mala država Vatikan ima najveći postotak kriminala po glavi stanovnika, više nego bilo koji drugi kraj u svijetu.

Vatikanski državni advokat Nicola Picardi objavio je zabrinjavajuću statistiku: prošle godine se u maloj državi procesuiralo 341 civilnih i 486 kriminalnih slučajeva. Sa populacijom od 492 lljudi, to znači da se po stanovniku desi 1.5 kriminalnih slučajeva, što je 20 puta veća stopa kriminala nego u Italiji.

Iako Vatikan ima malu populaciju, ove brojke ipak zabrinjavaju kada se uzme u obzir da na svaka četiri građana u Vatikanu dođe jedan policajac. Policija je izjavila da se ipak ne radi o ozbiljnijem kriminalu – većinom su to krađe torbica ili džeparenje.

Papa Beneditk, vođa vatikanske države, predložio je potpuno novu strategiju borbe protiv kriminala - molitvu. Naime, u posljednjim danima prethodnog pape Ivana Pavla II, čak 6 miliona hodočasnika došlo je u Vatikan na Trg sv. Petra, a što je bilo najneobičnije – tada nije bio prijavljen nijedan slučaj krađe.