Svijet
0

Vatikan na udaru kritika zbog stava o kontracepciji

FENA
Vatikan je u petak odbacio optužbe disidentskih katoličkih grupa da je stav katoličke crkve o kontracepciji "katastrofalan" kao i poziv tih grupa papi Benedictu XVI da to promjeni.

Disidentske grupe iz Velike Britanije, Brazila, Kanade, Francuske i SAD-a platile su italijanskom dnevniku "Corierre della Serra" da danas objave njihovo otvoreno pismo Papi na 40. godišnjicu objavljivanja djela pape Pavla VI "O kontroli rađanja", javila je DPA.

U toj knjizi Pavao VI je osudio korišćenje preparata za kontrolu rađanja, prije svega kontraceptivnu pilulu i kondome, jer se po njemu, seksualni čin ne može razdvojiti od njegove svrhe - razmnožavanja kroz brak.

Stav Pavla VI slijedio je zatim Ivana Pavle II, a sada i njihov nasljednik Benedict XVI.

U otvorenom pismu disidentskih katoličkih grupa kaže se, međutim, da takav stav "ugrožava živote žena i izlaže milione ljudi riziku da se zaraze AIDS-om."

Papin portparol, otac Federico Lombardi je odbacio ove optužbe kao "plaćenu propagandu za kontraceptivna sredstva" i ocijenio da su tvrdnje kako katolička crkva potpomaže širenje AIDS-a neosnovane.

Lombardi je dodao da se AIDS širi nezavisno od vjere stanovništva i uticaja sveštenstva, a da je politika borbe protiv te bolesti dijeljenjem kondoma propala kao neuspješna.