Svijet
0

Vatikan kod Irana namjerava intervenirati diplomatskim kanalima

FENA
Sakineh Mohammadi Ashtiani (Foto: AP)
Sakineh Mohammadi Ashtiani (Foto: AP)
Vatikan je u nedjelju saopćio da pomno prati slučaj Iranke Sakineh Mohammadi Ashtiani, koja je osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljuba, i razmatrati mogućnost da diplomatskim kanalima intervenira u korist osuđene.

"Sveta stolica pozorno prati ovaj slučaj. Dobro je poznato da je crkva protiv smrtne kazne, a kamenovanje je osobito brutalan oblik te kazne", navedeno je u saopćenju glasnogovornika Vatikana Federica Lombardija.

Sin osuđene Iranke Sajad Ghaderzadeh nedavno je putem talijanskih medija apelirao na papu Benedikta XVI i talijansku vladu da pomognu da život njegove majke bude spašen.

Kada neko uputi zahtjev za intervenciju u humanitarnim pitanjima koja se odnose na stranu državu, Vatikan to čini diplomatskim kanalima, a ne javno, poručeno je u saopćenju, navele su agencije.

Talijanska vlada je u nedjelju ponovo apelirala na Iran da poštedi život osuđenoj ženi i razmotri pomilovanje.

Sakineh Mohammadi Ashtiani, koja ima dvoje djece, osuđena je zbog preljuba 2006., a iranske vlasti su u julu ove godine saopćile da za sada neće izvršiti kaznu kamenovanjem, ali ipak postoji mogućnost da bude pogubljena vješanjem.