AP
0

Vatikan je čekao godinama da razotkrije svećenike iz Arizone

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Agencija Associated Press došla je do informacija koje ukazuju na to da je Vatikan, uprkos pozivima biskupa da ukloni svećenike iz Arizone sa njihove pozicije u crkvi, godinama odugovlačio u ovim slučajevima.

Tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća crkveni sud otkrio je da je velečasni Michael Teta iz Tucsona u Arizoni zlostavljao djecu još krajem sedamdesetih. Njegovo ponašanje su osudili, te slučaj prebacili na tadašnjeg kardinala Josepha Ratzingera, koji je postao papa 2005. godine.

Ratzingeru je trebalo 12 godina da preuzme kontrolu nad slučajem i da pismenim putem zvanično ukloni Tetu, što je potez koji jedino Vatikan može poduzeti.

Teta je optužen da je zlostavljao dva dječaka, jednog od sedam, a drugog od devet godina starosti, a njegovi potezi nazvani su "đavolskim".

Iako je u junu 1992. Ratzinger savjetovao biskupa Manuela Morena da on preuzme taj slučaj, u narednih pet godina nije ni mrdnuo prstom. Godine 1997. Moreno se Ratzingeru obratio pismenim putem navodeći kako se već godinama ništa ne poduzima. Trebalo je još sedam da se Teti konačno oduzme pozicija.

U februaru 2003. Moreno je ponovo pisao Ratzingeru ističući kako još jedan crkveni velikodostojnik, monsinjor Robert Trupia, treba biti suspendovan jer predstavlja "veliku opasnost za djecu, adolescente i odrasle koji bi mogli biti u kontaktu s njim". Nema indikacija da je dobio ikakav odgovor.

Sam Moreno je 1992. suspendovao Trupiju, ali se ponovo susreo sa odugovlačenjem njegovog formalnog uklanjanja iz crkve od strane Vatikana.

Obolio od raka prostate i početnog stadija Parkinsonove bolesti Moreno je otišao u penziju a i njegov nasljednik urgirao je upozoravajući na isto.

Konačno je u avgustu 2004. Trupia izbačen iz crkve.