Svijet
0

Vanuatu: Pacijenti umiru u razorenim bolnicama, ljekari mole za vodu i lijekove

Klix.ba
Devetogodišnja Jacobeth Nilah u bolovima leži u bolnici koja je oštećena nakon što je Vanuatu zahvatio tropski ciklon Pam. Djevojčica je zadobila povrede glave kada je krov njene porodične kuće pao u naletu ciklona.
Devetogodišnja djevojčica bori se za život nakon što je ostala bez majke i brata
Devetogodišnja djevojčica bori se za život nakon što je ostala bez majke i brata

U novoj oluji poginuli su joj majka i brat. Njen život je sada ugrožen jer nema potrebnih lijekova ni medicinskih sredstava da joj se pruži pomoć.

"Ukoliko ubrzo ne bude prebačena helikopterom mogla bi umrijeti u bolnici čija je oprema oštećena u ciklonu. Potrebna joj je operacija i intenzivna njega", rekao je jedini ljekar u bolnici Tanna, Lawrance Boe.

Ciklon je tokom vikenda donio vjetrove koji su puhali jačinom 250 kilometara na sat, uništivši hiljade domova i usmrtivši najmanje 11 osoba. Prekinute su i komunikacije između glavnog grada Port Vila i mnogih drugih otoka, među kojima je i Tanna.

Razoreno porodilište
Razoreno porodilište

Dr. Boe nije mogao stupiti u kontakt ni sa kim u glavnom gradu, preklinje za pomoć i spas djevojčice koja leži u sobi s desetinama pacijenata koji su povrijeđeni u oluji.

"Potrebna nam je hrana, voda, medicinska oprema i lijekovi kako bismo liječili povrijeđene", rekao je dr. Boe.

Beba rođena tokom udara ciklona zdrava
Beba rođena tokom udara ciklona zdrava

Polovina bolnica je van funkcije jer ih je većina poplavljena ili razorena. Pacijenti se nalaze u nehumanim uvjetima jer su natrpani u sobama koje su ostale čitave. Jedna beba koja je rođena u ponedjeljak leži na krevetu u srušenom porodilištu. Njeni roditelji Alina i Ron Loman još nisu izabrali ime. Sretni su što im je dijete živo i zdravo uprkos destruktivnoj oluji.