Svijet
0

Vandali obojili u crveno vodu u rimskoj fontani Di Trevi

FENA
U petak je nepoznati muškarac bacio kantu crvene tekućine u rimsku fontanu di Trevi koja je vodu tog spomenika iz 18. stoljeća obojila u žarko crveno boju i potom nestao izgubivši se u gomili turista.

Na fontanu je ubrzo pristigla policija i prikupila izjave očevidaca a tehničari su kratko prekinuli protok vode nakon čega je ponovno potekla čista voda. Tehničari još trebaju utvrditi prirodu crvene tekućine i možebitnu štetu na mramoru i statuama na fontani Nicoloa Salvija.

Pored fontane je pronađena kutija s nekoliko letaka na kojima odgovornost za bojanje vode u fontani preuzima skupina koja se potpisuje kao "Ftm Azione futurista 2007".

"Danas se s nama rađa novo nasilno shvaćanje života i povijesti koje uzdiže borbu na račun mira i prezire vas 'ulizicehimbenihvlasti', robove globalnog tržišta", stoji među ostalima na letku koji se jasno referira i na futuristički pokret nastao u Parizu 1909.. Ističe se veza s tim pokretom i namjera da se bude prethodnica i sukobljava "sa svima i protiv svega u duhu borbe i zdravog nasilja", izvješćuje ANSA.

Letak kaže i kako je crvena boja bačena u znak prosvjeda zbog troškova organizacije rimskog filmskog festivala i simbolički se referira na crveni tepih.

Fontana di Trevi u središtu Rima poznata je i po sceni iz filma Federica Fellinija iz 1960. godine "La Dolce Vita" u kojoj se glumica Anita Ekberg kupa u fontani. Mnogi posjetitelji u fontanu bacaju novčić jer se vjeruje da će se tako ubrzo vratiti u Vječni grad.