Independent
0

Vancouver - grad olimpijskih igara i beskućnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, londonski The Independent izvještava iz toga grada koji se na prvi pogled čini kao idealan grad domaćin, dok se ispod takvog imidža "kriju siromaštvo i trulež koji prijete da pokrenu val protesta u vrijeme Igara".

Reporter Independenta izvještava o problemu beskućnika u Vancouveru, gradu koji se smatra jednim od najpoželjnijih mjesta za život, okružen čudesnom prirodom i na spektakularnoj lokaciji, što je Međunarodni olimpijski komitet vjerojatno imao u vidu kada je 2003. organizaciju Igara dodijelio upravo ovome kanadskom gradu.

No malo dalje od dijela grada gdje je sve spremno za večerašnju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, nalazi se, piše list, najsiromašnija četvrt u Kanadi.

"Umjesto da je vlada novac dala za izgradnju stanova za beskućnike koji u ovom dijelu Vancouvera žive, ona ih je namijenila organizaciji Igara", priča jedna od demonstrantkinja.

Također, 30 posto beskućnika o kojima je ovdje riječ porijeklom su Indijanci, što je najveći postotak njihove populacije koja živi mimo rezervata.

Oni koji zamjeraju vladi što je potrošila pare na, kako kažu, sportski cirkus, poručuju da žele narušiti imidž Kanade kao države koja brine o svojim građanima i starosjediocima i koja vrijedi za liberalnu protutežu Americi.

"Jednom riječju, želimo posramiti Kanadu", poručuju demonstranti u Vancouveru o kojima je reportažu napravio novinar Independenta.