Svijet
0

Van der Linden upozorio Italiju zbog "lova na vještice" među Rumunima

FENA
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) René van der Linden pozvao je u srijedu na smiren i izbalansiran odgovor talijanske vlade nakon njenih mjera poduzetih protiv rumunskih migranata, uključujući i rumunske Rome koji žive u Italiji, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

"Talijanska vlada i talijanski narod imaju pravo biti ljuti zbog brutalnog ubistva Talijanke ispred željezničke stanice u Rimu. Hapšenje Rumuna osumnjičenog za ubistvo, ipak, ne bi trebalo dovesti do lova na vještice među Rumunima. Talijanska vlada morala bi dobro znati da itekako ima pravo protjerivati brojne osobe na temelju zaštite javne sigurnosti, ali sve takve odluke moraju biti predmetom sudskog razmatranja i donesene na pojedinačnoj umjesto na kolektivnoj osnovi", izjavio je Van der Linden.

On je ukazao na 4. član Protokola broj 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je ratificirala i Italija, a koji zabranjuje kolektivno protjerivanje stranaca.

Također je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog izvještaja da su maskirani napadači s noževima i palicama izboli i premlatili četvoricu Rumuna u Rimu prošle sedmice i da je ručno izrađena bomba eksplodirala ispred rumunske prodavnice u talijanskoj prijestonici, navodi se u saopćenju.

"Postoji generalno slaganje da krivična djela motivirana rasizmom i ksenofobijom nisu dominantna u Italiji. Stoga se nadam da će ovi očigledno osvetnički napadi ostati izolirani incidenti", izjavio je Van der Linden.

Predsjednik PSVE-a zaključio je pozdravljanjem vijesti da će se premijeri Italije i Rumunije sastati kako bi ublažili napetosti oko pitanja položaja Rumuna u Italiji.