Svijet
0

Van der Linden: EU treba promijeniti viznu politiku prema Balkanu

FENA
Evropska unija treba da promijeni viznu politiku prema Balkanu da bi zemlje regiona na opipljiv način osjetile blagodati evropske perspektive, izjavio je danas u Strasbourgu predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rene van der Linden.

"Ne smijemo dozvoliti da balkanske zemlje steknu utisak da su izolirane", naglasio je Van der Linden poslije razgovora s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom.

To pitanje je važno, po mišljenju predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, i u sklopu razmatranja pitanja budućeg statusa Kosova.

"Ta dva pitanja ne mogu biti odvojena", naglasio je Van der Linden, dodajući da vizna politika EU treba da bude promijenjena da bi mladima bilo omogućeno da studiraju u inozemstvu - "zato što su oni budući lideri vlada, političkih partija i ekonomskih preduzeća".

"Ako hoćemo da zaista stvorimo Evropu razumijevanja i saradnje, onda hajde da investiramo u to, a ne da zatvorimo vrata viznom politikom koja onemogućava studentima da izađu iz zemlje", naglasio je predsjednik PS VE, javio je Tanjug.