Restoran "Das ist Valter"
170

Valter hrani Ljubljanu bosanskim specijalitetima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Valter nije samo partizanski junak koji je branio Sarajevo od njemačkog okupatora. Valter i danas živi - brani i hrani Ljubljanu. U centru glavnog grada Slovenije, uz okupljalište mladih Metelkova, nalazi se popularni restoran "Das ist Valter“ kojega vodi Bosanac Milomir Mikić, porijeklom iz okolice Banja Luke.

"Das ist Valter“ postoji dvije godine, a dio je lanca restorana istoimenog naziva. Prvi "Valter“ otvoren je prije tri godine u Kranju, a istovjetni restorani postoje u Škofjoj Loki i Jesenicama.

Na jelovniku su bosanska jela poput raznih vrsta pita, tarhane, čorbe, ćevapa, sudžukica, sarme, baklava, tufahija, tulumbi... Kad mladi Slovenci u restoranu "Das ist Valter“ pojedu neki bosanski specijalitet, onda zaslade baklavom ili tufahijom, nakon čega uz kahvu iz fildžana i rahatlokum, ako žele, zapale sarajevsku Drinu. Sve to vrijeme prate ih zvuci poznatih melodija iz bivše Jugoslavije, a na TV ekranima beskrajno se vrti kultni film "Valter brani Sarajevo“.

U sve ovo uvjerio se i novinar agencije Anadolija, koji je u potrazi za dobrom hranom i odmorom za tijelo i dušu, posjetio ljubljanski "Das ist Valter“. Ljubazno osoblje ponosno govori da u restoranu rade ljudi iz sedam nacija, svi su Južni Slaveni, dolaze sa prostora bivše Jugoslavije i odlično se slažu.

"Ovdje vlada demokracija“ poručuje konobar Zoran, porijeklom iz okolice Banja Luke, te šaljivo dodaje da poznati film s Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi dobro utječe na apetit Slovenaca.

"Slovenci bi se rado vratili u stara vremena Jugoslavije. Naruče bosansku kahvu uz koju poslužujemo cigaretu sarajevske Drine, ratluk, jedu bosanska jela i gledaju film 'Valter brani Sarajevo' kojega stalno vrtimo na velikom TV ekranu. Slovenci su jugonostalgični, barem oni koji dolaze u naš restoran“, rekao je Zoran novinaru Anadolije.

Restoran posjećuju najviše Slovenci, a nešto manje gastarbajteri iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije . Kuharica je "prava Bosanka koja je plaho ovladala jufkama i tarhanicama, što oduševljava Slovence“, kažu zaposlenici i dodaju da ima sličnih restorana, barem onih u kojim se poslužuju ćevapi, ali koriste druge recepte, a neki koriste i svinjsko meso.

U restoranu "Das ist Valter“ koriste pretežito goveđe meso, a za bolji ukus dodaju i malo ovčijeg. Popularnost i kvalitetu ovog restorana su nam potvrdili i slovenski Bošnjaci, koji u blizini imaju svoja udruženja, a zbog odluke restorana da ne koristi svinjsko meso često u njemu jedu.

"Imamo najjači grill u Ljubljani, ovakvu kvalitetu nitko nema“, rekao nam je kuhar Venco Stojimenov, porijeklom iz makedonskih Kočana.

Pušenje je u restoranu „strogo prepovedano“, ali se zato može "za toplijeg vremena do mile volje ćibučiti u ljetnoj bašti“. Sarajevsko pivo je normalna pojava u restoranu "Das ist Valter“ na čijem ulazu znatiželjnike mami ponuda "špikani čevapi“, "špinačna pita“ i "plošča za 2 osebi“.