Svijet
2

Valls: Militanti u Libiji predstavljaju direktnu prijetnju Evropi

FENA
Militanti u Libiji predstavljaju "direktnu prijetnju" za sigurnost u Evropi, ocijenio je francuski premijer Manuel Valls na kongresu socijaldemokrata u Madridu.

"Htio bih navesti pitanje Libije i direktne prijetnje koju za našu sigurnost predstavlja stvaranje pred našim očima i nedaleko od naših granica novog uporišta za teroriste", izjavio je on i dodao na ovom skupu koji se održava iza zatvorenih vrata da je neophodno uložiti "napore za odbranu".

Manuel Valls je jedan od četiri premijera na ovom skupu četrdesetak evropskih socijaldemokratskih lidera koji ima za cilj da odredi u subotu zajednički stav o tri ključna pitanja za evropsko javno mnijenje: terorizmu, vanjskoj politici i zapošljavanju.

Šef vlade je spomenuo oko 3.000 osoba koje privlače pažnju službi u Francuskoj zbog njihove potencijalne radikalizacije i inisistirao na analizi ove situacije zbog izbijanja "islamskog fašizma", kombinacije "totalitarizma" i "islamističkog fanatizma".

"Radikalni islamizam nam je objavio rat", kazao je on.

Evropska unija ima između 3.000 i 5.000 svojih državljana koji su se pridružili militantnim pokretima u Siriji i Iraku, od kojih se 30 posto vratilo.

Šengenski prostor podrazumijeva teritorij 26 evropskih zemalja koje su ukinule kontrolu na svojim granicama.