"Independent"
0

Valentina Matviyenko - prva žena predsjednik Rusije?

SRNA
Valentina Matviyenko
Valentina Matviyenko
Valentina Matviyenko, guvernerka Sankt Peterburga, mogla bi biti novi predsjednik Rusije i prva žena na toj poziciji, piše danas "Independent".

Naredni predsjednički izbori u Rusiji održat će se tek 2012. godine, ali već su se pojavile brojne spekulacije oko toga da li će se Dmitrij Medvedev kandidovati za drugi mandat ili će njegov prethodnik na predsjedničkom položaju Vladimir Putin poželjeti da se vrati na svoje staro radno mejsto, piše list.

U tekstu pod naslovom "Upoznajte rusku Margaret Thatcher, hemičarku koja bi mogla doći u Kremlj" list ocjenjuje da je jedino izvjesno da se Medvedev i Putin neće suprostaviti jedan drugome, ali da sada postoji i treći put, koji bi Rusiji mogao da podari sopstvenu Margaret Thatcher ili Angelu Merkel.

Ime joj je Valentina Matviyenko ima 61 godinu  i zanimljivo je šta je sve postigla s obzirom da je autsajder, rođena je i odrasla u Ukrajini.

Tokom proteklih sedam godina, koliko je guverner Sankt Peterburga, grad se upadljivo promijenio na bolje, piše "Independent" i navodi čitav niz programa urbane regeneracije koji su doveli do osjetne promjene raspoloženja stanovnika druge ruske prijestonice.

Čak je i prirodni priraštaj u Sankt Peterburgu u poslednje dvije godine počeo ubrzano da raste, nakon što je od 1990. konstantno padao, primjećuje list.

Mnoge porodice dolaze u grad iz raznih dijelova Rusije, pa čak i Moskve, zbog  onoga što Sankt Peterburg  sada nudi u smislu kvaliteta života i kulturnih sadržaja. Turističke posjete u ovaj grad više su se nego udvostručile na pet miliona posjetilaca godišnje, od kada je ona guverner.
Iako je na početku političke karijere bila komunistički aparatčik Valentina Matviyenko je političarka novog kova i jedan od rijetkih ruskih zvaničnika koji se aktivno suprotstavlja korupciji.

Uz sve to, guverner Matviyenko ima važne političke prijatelje.

Njen politički talenat uočio je i podržao niko drugi do Vladimir Putin koji ju je i prebacio u Sankt Peterburg.

Ako kroz dvije godine on ne bude raspoložen da se vrati u Kremlj ili spreman da podrži kandidaturu Dmitrija Medvedeva, novo lice Rusije mogla bi da postane upravo Valentina Matviyenko, zaključuje "Independent".