Wolfgang Schussel
0

Valentin Inzko je nada za BiH

SRNA
Bivši austrijski kancelar Wolfgang Schussel izjavio je da nije zabrinut zbog povećanja nacionalizma među pripadnicima srpskog naroda, jer se ekonomska situacija RS jasno poboljšava, a na čelu Vlade je Milorad Dodik, čovjek koji dolazi iz ekonomskog okruženja.

Schussel je rekao da će BiH unutrašnje napetosti moći da riješi samo ulaskom u EU.

"Uzmite primjer Austrije i Italije - pitanje Južnog Tirola više ne igra nikakvu ulogu, jer više nema granice, postoji jedna valuta, jezici su priznati", rekao je Schussel u intervjuu njemačkom listi "Tagespost".

On je istakao da BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali i duži put ka EU nego ostale zemlje koje se trenutno nalaze na putu za članstvo u Uniju.

Schussel je rekao da je evropska perspektiva antibiotik protiv trovanja nacionalizmom.

"Ulaskom u EU, nismo (Austrijanci) oslabili, nego smo postali jači. Isto važi i za Hrvatsku, Srbiju, BiH, Makedoniju, Albaniju, Kosovo. Postaješ jači i susrećeš se sa komšijama iz regiona na istom nivou te možeš sa njima zajedno raditi projekte", rekao je Schussel.

On je ocijenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prestavlja jednu od velikih nada za BiH, zato što zna jezik, zna strpljivo da sasluša i posjeduje odlučnost da, po potrebi, iskoristi veliku moć visokog prestavnika, koju su mu obezbijedile EU i UN.