Svijet
0

Valdis Dombrovskis novi premijer Latvije

FENA
Latvijski predsjednik Valdis Zatlers imenovao je u utorak prilikom obraćanju u parlamentu, kako se i očekivalo, dosadašnjeg premijera Valdisa Dombrovskisa na čelo nove vlade formirane nakon parlamentarnih izbora 2. oktobra.

"Prema povjerenju koje su izrazili građani Latvije, imenovat ću Valdisa Dombrovskisa na mjesto premijera", izjavio je Zatlers pred novoizabranim zastupnicima.

Uprkos njegovoj oštroj politici za izlazak iz ekonomske krize, 39-godišnji Dombrovskis je dobio veliku podršku glasača. Njegova politička koalicija desnog centra dobila je 33 zastupnička mjesta, a zajedno sa "Zelenima" i "Unijom farmera" raspolagat će s većinom od 55 mjesta od 100 mogućih, koliko broji latvijski parlament.

Na glasanju u srijedu zastupnici treba da odobre novu koalicijsku vladu ove baltičke zemlje koja ima 2,2 miliona stanovnika i koja je teško pogođena ekonomskom krizom.

Bivša sovjetska republika i članica Evropske unije od 2004. godine, Latvija slijedi mjere štednje kako bi smanjila javni finansijski deficit ispod šest posto bruto domaćeg proizvoda u 2011. godini.