Svijet
0

Val nasilja i pljački u Rio de Janeiru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko desetaka naoružanih pripadnika kriminalnih bandi danima terorizira stanovnike u oblasti Rio de Janeira postavljanjem blokada na cestama i masovnim pljačkanjem putnika u automobilima, zbog čega je u četvrtak smijenjeno 19 zapovjednika policije.

Protekle sedmice se dogodilo desetak takvih pljački u kojima su ljudi nasred ulica izvlačeni iz automobila i uzimani za taoce, a samo od utorka zabilježene su tri pljačke.

U više navrata došlo je do oružanog sukoba između pljačkaša i policije, ali za sada nema vijesti o povrijeđenima, mada je na web-stranicama TV "Globo" u četvrtak objavljeno da je 13-godišnji dječak poginuo u unakrsnoj vatri u sukobu koji je izbio dok je policija pokušavala povratiti ukradeni automobil pronađen u sirotinjskom dijelu grada.

Nije poznato da li su dječaka ubili policajci ili članovi bande, da li neko uhapšen zbog pljački na cestama, ni da li iza toga stoji jedna ili više bandi, javio je Associated Press.

Lokalne vlasti pretpostavljaju da se radi o osveti bandi zbog toga što je u nedjelju na lokalnim izborima za guvernera ponovo izabran Sergio Cabral, koji je pokušao protjerati kriminalce iz siromašnih dijelova Rija uoči Svjetskoga nogometnog prvenstva, koje se u tom gradu održava 2014. godine i Olimpijskih igara 2016.