Svijet
0

Vakcinisani protiv gripe H1N1 oboljeli od rijetke bolesti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest slučajeva narkolepsije s katapleksijom, rijetke bolesti, koju karakterizira jaka pospanost praćena mišićnim tonusom, otkriveno je u Francuskoj kod osoba koje su primile vakcinu protiv gripa A/H1N1, prenio je Le Figaro u četvrtak.

Ovi slučejevi, otkriveni od 23. augusta, prijavljeni su Francuskoj agenciji za lijekove (AFSAPS). Tri djeteta i tri odrasle osobe primila su vakcinu Panenza, ali za sada povezanost između cijepljenja protiv gripa A/H1N1 i početka narkolepsije nije utrđena.

Švedska je 18. augusta obavijestila Evropsku agenciju za lijekove (EMA) i sve zemlje članice o šest slučajeva narkolepsije kod djece između 12 i 16 godina, jedan do dva mjeseca nakon cijepljenja Pandemrix vakcinom.

Ova vakcina, za koju je dato odobrenje za korištenje u maju 2008. godine, upotrebljavala se u Francuskoj u sklopu nedavnog cijepljenja protiv pandemijskog gripa A/H1N1.

Otkad je švedska agencija objavila vijest, slučajevi narkolepsije prijavljeni su u Finskoj (šest slučajeva) i u Francuskoj. Do sada su prijavljena ukupno 22 slučaja narkolepsije u Evropi nakon cijepljenja.

AFSAPS podsjeća da se bilo kakve ozbiljne i neočekivane nuspojave moraju prijaviti kod profesionalnih zdravstvenih radnika u regionalnim centrima za praćenje nuspojava lijekova (CRPV).