Svijet
0

Vakcinacija protiv hepatitisa B je sigurna

FENA
Univerzalna imunizacija novorodenčadi je daleko najefektivnija preventivna mjera protiv oboljenja uzrokovanim hepatitisa B (HBV), a uspješni programi vakcinacije će postepeno rezultirati sa smanjenjem stope hroničnog hepatitisa koji je u vezi sa HBV-om, ciroze jetre i hepatocelularnog raka, saopćeno je danas iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

Navodi se kako bi rutinskoj vakcinaciji novorodenčadi protiv hepatitisa B trebalo bi se dati visoki prioritet u zemljama sa srednjom endemicnosti HBV-a.

Ako se prva doza vakcine protiv hepatitisa B da što je prije moguće (u okviru 24 sata) po rođenju, to spriječava prenos oboljenja sa zaražene majke na njenu bebu, u više od 90 posto slučajeva. Stoga su skoro sve zemlje sa visokom i srednjom endemicnosti HBV-a uvele vakcinaciju novorodenčadi protiv hepatitisa B.

Dosad su više od 177 od 193 zemlje uključujući BiH, te 44 od 53 evropskih zemalja prihvatile preporuku SZO-a da uključe vakcinu protiv hepatitisa B kao integralni dio njihovih državnih programa imunizacije novorodenčadi.

Kompletna serija vakcina inducira nivoe zaštitnih antitijela kod više od 95 posto novorođenčadi, djece i mladih. Trajanje zaštite je najmanje 15 godina, a na osnovu sadašnjih naučnih dokaza doživotno.

Vakcine protiv hepatitisa B su komercijalno dostupne od 1982. godine. Dokazala se kao sigurna, dobro tolerirana i imunogenicna kod zdravih osoba.

SZO i UNICEF ističu da je vakcina protiv hepatitisa B, koja je bila donirana BiH od Global Alliance for Vaccine and Immunization (GAVI), prošla nezavisni pregled SZO-a da bi se osigurala njihova sigurnost i efektivnost i bile su proizvedene prema najvišim medunarodnim standardima.

HBV je opasan virus koji uzrokuje oboljenje jetre, rak jetre, pa čak i smrt. Procjenjuje se da je trenutno zaraženo više od 2 milijarde ljudi u svijetu.