Svijet
0

Vakcina protiv ebole uspješno testirana na ljudima, jedini problem visoka temperatura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prvo testiranje eksperimentalne vakcine protiv ebole na čovjeku pokazalo je da je vakcina sigurna i da može pomoći imunom sistemu da se izbori s virusom.

Dvadeset volontera dobilo je vakcine u SAD-u, a naučnici koji su ih nadgledali kazali su da su rezultati obećavajući. Niko od osoba koje su dobile vakcinu nije imao veće nuspojave i svi su razvili antitijela.

"Iako je ovo rana probna faza možemo reći da je test bio uspješan i dobili smo potrebne ćelije za razvoj imunog sistema", rekao je dr. Anthony Fauci koji je nadgledao vakcinisane osobe.

Volonteri su bili podijeljeni u dvije grupe, jedna je primila veću, a jedna manju dozu vakcine. Utvrđeno je da je sedmero od onih koji su dobili veću dozu i dvoje koji su dobili manju dozu, proizvelo T-ćelije za imunitet, što je vrlo bitno u zaštiti od ebole. Također, nekoliko njih koji su primili veću dozu dobili su povišenu temperaturu koja se normalizovala nakon jednog dana.

Vakcinu su napravili Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti SAD-a sa GlaxosmithKlineom.

"Nekontrolisano širenje ebole u Zapadnoj Africi intenziviralo je napore da se napravi sigurna i efektivna vakcina", rekao je dr. Fauci.

Dodao je kako bi se razvojem ove vakcine moglo zaustaviti širenje ebole i prevenirati njeno pojavljivanje u budućnosti.

Više od 5.600 osoba preminulo je od ebole u Zapadnoj Africi, a najveći broj žrtava zabilježen je u Gvineji. Liberiji i Sierra Leoneu.

Vezani članci