Svijet
0

Vahabiti tema beogradskih medija

FENA
Fuad Hodžić; Foto: MUP Srbije
Fuad Hodžić; Foto: MUP Srbije
Vahabiti, sljedbenici radikalne struje u islamu, i vahabizam kao pokret, glavne su teme beogradskog tiska nakon što je srbijanska policija priopćila da je u blizini Novog Pazara na Sandžaku otkrila kamp i pećinu u kojoj su se obučavali "pripadnici terorističke skupine vahabita" te uhitila četvoricu osumnjičenih.

MUP Srbije je u subotu priopćio da je u kampu pronađena velika količina plastičnog eksploziva sa satnim mehanizmom, streljiva raznog kalibra, zaštitnih maski i pribora za čišćenje oružja, različite vrste vojnih odora i bombe.

Uz oružje, policija je pronašla i kompase, dalekozore, bajunetne noževe, zemljopisne karte, priručnike o rukovanju automatskim oružjem, sablju, različite vrste propagandnog terorističkog materijala, vojne priručnike za preživljavanje, nekoliko CD-a, hranu, sanitetski materijal te zalihe vode i nafte.

Beogradski dnevnik "Blic" u utorak objavljuje kako mještani nerado govore o vahabitima i kampu u blizini njihovog sela nadomak Novog Pazara i da su zabrinuti za svoju sigurnost.

Mediji podsjećaju da je policijska akcija je trajala više dana na području Novog Pazara, a kamp i pećina su otkriveni u mjestu Žabren u općini Sjenica, 30 kilometara od Novog Pazara.

Uhićeni Mirsad Prentić, Fuad Hodžić, Vahid i Senad Vejselović od petka su u pritvoru koji će po odluci istražnog suca Okružnog suda u Novom Pazaru trajati najmanje 30 dana. Istraga treba pokazati jesu li opravdane sumnje da su oni pripremali terorističke akcije.

Osumnjičeni su zanijekali da su pripremali terorističke akcije, ali su priznali da je pronađeno oružje njihovo.

Predsjednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić je u izjavi za beogradski radio B 92 ocijenio da vahabiti ne predstavljaju prijetnju državi nego islamskoj zajednici u Novom Pazaru te dodao da opasnost od vahabita ne treba podcijeniti.