Odgovornima se neće suditi
0

UZNEMIRUJUĆE / V. Britanija: Zastrašujući snimci zlostavljanja svinja

Sarajevo-x.com
Snimak poražavajuće okrutnosti nad svinjama, uključujući i gašenje cigareta na njihovim glavama, objavljen je nakon što je tajno snimljen u jednoj od najvećih klaonica svinja u Velikoj Britaniji.

Snimak je dospio u ruke aktivista za prava životinja, a na njemu su zaista zastrašujući prizori. No, uprkos jasnim dokazima britanska vlada odustala je od sudskog progona odgovornih, što ukazuje da su "ministri stavili komercijalnu dobit iznad brige o životinjama". Nadležni ne žele pokretati proces ističući kako se niko ne može osuđivati na osnovu tajnog snimka.

Snimak je načinjen, zahvaljujući tajno instaliranoj kameri, tokom četiri dana u martu i aprilu u klaonici u Essexu gdje svake sedmice biva zaklano 6.000 svinja. Osoblje je tuklo i guralo svinje, povlačilo ih za uši, gasilo cigarete na njima... Prije klanja, svinje bi trebale biti onesviještene uz pomoć elektrificiranih kliješta, no na snimku se vidi kako radnici često to ne učine ispravno ostavljajući ih da skiče u boli.

Budući da nadležni ne žele procesuirati odgovorne, aktivisti se s pravom pitaju ko će onda stati ukraj flagrantnom kršenju zakona i zlostavljanju životinja. No, nadležno vladino tijelo je nakon predočavanja snimka ipak poduzelo određene korake pa je jedan od radnika u klaonici suspendovan, dok drugom nije produžena dozvola za rad. Također, u navedenoj je klaonici povećan nadzor kako se nešto slično ne bi ponovilo, prenio je Daily Mail.