"Ratne uspomene"
0

V. Britanija istražuje da li je vojnik sakupljao prste talibana

FENA
Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je u ponedjeljak da istražuje navode o tome da je jedan britanski vojnik odsjecao prste mrtvim talibanskim pobunjenicima u Afganistanu i čuvao ih kao suvenire.

"Potvrđujemo da Kraljevska vojna policija (Specijalno istražno odjeljenje) istražuje ovaj incident, navodi se u saopćenju ministarstva, koje, međutim, nije iznijelo više detalja o ovom slučaju budući da je istraga u toku", javio je Reuters.

Vojnik Petog bataljona Kraljevskog puka Škotske prikupljao je ove "ratne uspomene" dok je bio raspoređen u nemirnoj južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand, a u Britaniju se vratio ranije ove godine.

"Izgleda da je odsjecao prste mrtvim talibanskim borcima. Priča se da je htio da ih zadrži kao suvenire", rekao je jedan neimenovani izvor za britanski list The Sun, ističući da su ove optužbe potresle cijeli bataljon, ali da se o njima nije govorilo iz jasnih razloga.

Velika Britanija u sklopu snaga NATO-a koje se u Afganistanu bore protiv talibanskih pobunjenika ima oko 9.500 svojih vojnika.