Svijet
0

V. Britanija: Djeca će učiti o transrodnim grupama u školama

Sarajevo-x.com
U Velikoj Britaniji je predložen novi zakon prema kojem bi djeca iz osnovnih škola imala časove o transrodnim grupama, kao dio obaveznog obrazovanja. Časovi o transrodnim grupama bi bili dio časova o ravnopravnosti, a predložila ih je ministrica jednakosti Lynne Featherstone, prenosi Telegraph.

Osnovci će učiti koji su sve izazovi sa kojima se susreću pripadnici seksualnih manjina. Časovi su dio preventivnih mjera sve većeg maltretiranja transseksualaca. Školsko osoblje će također biti obavezno da osigura bolju podršku i sigurnost.

Kao dodatak zakonu predlaže se i novi sistem kažnjavanja zločina koji su motivisani mržnjom, a posebno ukoliko su motivisani netrpeljivišću prema transrodnim osobama.

Program je predložila ministrica jednakosti Lynne Featherstone, koja je još u martu predložila i novo seksualno obrazovanje za djecu. Tom prilikom je rekla da je izuzetno bitno kakvo obrazovanje imaju djeca i da to utječe na njihove stavove kasnije.

"Cilj programa je da pomogne školama da se uključe u naporima da se seksualnim manjinama olakša integracija u društvo, kao i da pruži podršku djeci koja pripadaju seksualnim manjinama", rekla je ministrica Featherstone.

Dodala je da su neka istraživanja pokazala da čak 70 posto djece koja su nesigurna u svoju seksualnost trpe neki vid zlostavljanja i da je to nedopustivo.