Južna Koreja prijeti
0

"Uzvratit ćemo na svaki napad!"

Sarajevo-x.com
Predsjednik Lee Myung-bak (Foto: AP)
Predsjednik Lee Myung-bak (Foto: AP)
Ministar odbrane Južne Koreje izjavio je u petak da će bombardovati Sjevernu Koreju ukoliko Pyongyang ponovi napad sličan prošlosedmičnom.

Teške riječi pale su nakon što je vlada južnokorejskog predsjednka Leeja Myung-baka pretrpjela kritike opozicije zbog toga što je južnokorejski odgovor na napad Sjeverne Koreje bio prespor i preslab, kao i zbog toga što je šef južnokorejske tajne službe još u augustu previdio informacije da bi Sjeverna Koreja mogla napasti.

"U slučaju neprijateljskog napada na našu teritoriju i ljude, mi ćemo uzvratiti tako da neprijatelj više neće moći provocirati", kazao je novoizabrani ministar odbrane Kim Kwan-jin, prenosi AP.

Kwan-jin istakao je i to će Sjevernoj Koreji biti veoma teško učestvovati u jednom pravom ratu zbog slabe ekonomije, ali i zbog briga oko nasljeđivanja "trona". Naime, vodećeg lidera Kima Jonga Ila zamjenit će njegov sin Kim Jong Un.

Viši južnokorejski dužnosnici upozorili su na moguće nove napade Sjeverne Koreje.

Također, južnokorejski vojni dužnosnici izjavili su u petak da će uskoro održati topničke vježbe u blizini otoka uz spornu morsku granicu, prenijela je agencija Yonhap.