Svijet
0

Uzrok tragičnog požara u Hondurasu cigareta ili svijeća

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Požar u kome je život izgubilo 360 zatvorenika u zatvoru u Hondurasu izbio je najvjerovatnije zbog cigarete ili svijeće koja je zapalila madrac, rekli su zvaničnici.

Viša zvaničnica tužilaštva rekla je da istraga u kojoj učestvuju i američki agenti nije pronašla znakove da su piromani zapalili vatru u zatvoru Komajagva, sjeverno od prijestonice Tegusigalpe. Jedan od najgorih požara brzo se proširio na cijeli zatvor 14. februara u kome su mnogi zatvorenici živi izgorjeli ili se ugušili u ćelijama.

"Lokalni i međunarodni eksperti zaključili su da je riječ o nesretnom slučaju jer nisu našli tragove benzina, eksplozije ili kratkog spoja", rekla je zvaničnica tužilaštva. Ona je dodala da se vjeruje da je neko pušio ili je svijeća krivac za požar. "Nema tragova krivičnog djela", rekla je ona.

Honduras je zatražio pomoć od američkog Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive da pomogne u istrazi, ali agencija još ne može da komentariše rezultate istrage. Ožalošćene porodice zatvorenika, koje su se ulogorile u blizini mrtvačnice u Tegusigalpi čekajući da identifikuju tijela najdražnih, odbacile su objašnjenje zvaničnika Hondurasa. Članovi porodica istakli su veliki broj sumnjivih okolnosti požara.

Na video snimku mještanina koji živi u blizini zatvora pucnji su se mogli čuti dok je bjesnio požar. Policija je saopštila da su ispalili hice upozorenja u vazduh da bi zaustavili zatvorenike u bjekstvu. Jedan zatvorenik rekao je Reutersu da je vidio policajce da pucaju u zatvorenike.	Šef lokalnih vatrogasaca rekao je da policija nije dala njegovom timu da uđe oko 30 minuta.

U Hondurasu je najveća stopa ubistava po glavi stanovnika na svijetu i u zatvorima ove države ima više od 13.000 zatvorenika, a predviđeni su za 8.000 ljudi. Vatreni okršaji česti su u zatvorima u ovoj državi u Centralnoj Americi. U zatvoru u sjevernom Hondurasu 2003. godine poginulo je 68 ljudi kada je izbio požar tokom pobune, a kasnije je utvrđeno da su stražari ubijali zatvorenike mačetom i vatrenim oružjem.

Godinu dana kasnije, više od 100 zatvorenika izgubilo je život u požaru u drugom zatvoru u gradu San Pedro Sula.