Svijet
0

Uzrok pada letjelice Virgin Galactica bi moglo biti prerano aktiviranje uređaja za usporavanje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki istražitelji su tokom istrage utvrdili da je sigurnosni uređaj za usporavanje na svemirskoj letjelici kompanije Virgin Galactic aktiviran prerano.

Šef tima istražitelja Christopher Hart je rekao da je uređaj za usporavanje aviona aktiviran bez komande pilota, ali je i dodao da je još uvijek prerano govoriti da je upravo to uzrok pada aviona i pogibije testnog pilota.

Medijski izvještaji su fokusirani na rezervoare s gorivom i motor, ali je Hart rekao da su i rezervoari i motor pronađeni "netaknuti".

Kompanija Virgin Galactic je kritikovana zbog svoje sigurnosne prakse, ali su takvi navodi odbačeni.

Virgin Galactic ima za cilj slati turiste u svemir početkom sljedeće godine, a dosad je rezervisano 700 karata po cijeni od 250.000 dolara.

Sigurnosi uređaj se trebao aktivirati pri brzini od 1,4 Maha, ali je do aktiviranja došlo kada se avion kretao brzinom od 1 Maha.

Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta je pronašla gotovo sve dijelove letjelice, a njihova analiza bi mogla potrajati nekoliko mjeseci.

Test koji je završen tragedijom bio je prvi nakon devet mjeseci. Kompanija Virgin Galactic je saopćila da je pri polijetanju uočena "ozbiljna anomalija". Letjelica je koristila novi tip raketnog goriva koji se ranije nije koristio u letu.

Cijeli projekt je doživio brojna odgađanja.

U nesreći je poginuo kopilot Michael Alsbury (39), a preživio je pilot Peter Siebold (43).