Svijet
5

Uz protivljenje SAD-a: Kina usvojila prvi antiteroristički zakon

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski narodni kongres (NPC) je na današnjem zasjedanju usvojio prvi antiteroristički zakon te zemlje, iako se SAD protivi tom zakonu jer smatra da krši osnovna ljudska prava i slobode.

Kineska novinska agencija Xinhua javlja da je svih 159 zastupnika Kongresa glasalo za usvajanje prvog takvog zakona koji za cilj ima efikasniju borbu protiv terorizma u zemlji i svijetu.

Zakon je usvojen danas na kraju dvomjesečnog zasjedanja Kongresa, a uoči predstojećih praznika. Antiteroristički zakon jača i ovlasti nadzora.

Povod za donošenje takvog zakona su nedavni teroristički napadi u Parizu, Egiptu i drugim dijelovima svijeta.

Kina ranije nije imala zakon o borbi protiv terorizma već su takve prijetnje procesuirane u okvirima Krivičnog zakona i nekih drugih zakonskih akata.

"Vlasti SAD-a glasno kritikuju kineski Zakon, tvrdeći da njegove odredbe ograničavaju slobodu izražavanja i vjeroispovijesti, a istodobno ugrožavaju američku trgovinu i ulaganja u Kini nepoštenim upletanjem u poslovanje", tvrdi zvanični Washington.

Peking odgovara da se tehnološke tvrtke nemaju čega bojati i da SAD nema prava intervenirati.

U četvrtak pekinška je policija oglasila žutu opasnost te pojačala naoružane patrole na ulicama i zatvorila trgovački dio grada.

SAD, Britanija, Francuska i Australija upozorile su svoje državljane na moguće sigurnosne prijetnje u Pekingu tijekom blagdana.