Svijet
4

Uz obale Krita potonuo brod sa stotinama migranata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grčka je jutros izvela veliku operaciju spašavanja broda koji je tonuo prevozeći, prema prvim procjenama stotine migranata uz obale Krita, saopćila je lučka policija.

”Broj osoba u nevolji mogao bi se računati u stotinama, ljudi su u vodi, čamci krstare u tvoj zoni i bacaju pojaseve za spašavanje ”, precizirala je glasnogovornica lučke policije.

Brod, dužine 25 metara napola je potonuo, dodala je ona.

Na brodolom je upozorio drugi brod koji je prolazio na 120 kilometara od Krita. Lučka policija je uputila na mjesto nesreće dva patrolna čamca, jedan avion i helikopter. Najmanje četiri broda koja su krstarila u ovoj zoni učestvuju u operaciji spašavanja, precizirala je glasnogovornica.

Nije utvrđeno odakle je došao brod, iz Turske, Libije ili Egipta, a vlasti ne isključuju ni jednu od tih zemalja.

Lučka policija je presrela 27. maja uz obale Krita čamac s dva navodna krijumčara, jednog Ukrajinca i jednog Egipćanina, koji su prevozili 65 Sirijaca, Afganistanaca i Pakistanaca.

Lučka policija nije precizirala da li je brod koji je krenuo iz Turske, prema putnicima, bio na putu prema Italiji, ili je krenuo ovom rutom da bi stigao u Grčku i na taj način izbjegao NATO-ove patrole raspoređene nešto sjevernije.