Svijet
0

Uz Crveni križ i polumjesec, zaštitni simbol i Crveni kristal

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta (MKCK) i Međunarodna Federacija Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) pozdravlja odluku o Trećem dodatnom protokolu Ženevskim konvencijama iz 1949. godine, saopćeno je iz MKCK. Odluka o stupanju na snagu Trećeg dodatnog protokola donijeta je 14. januara ove godine.

Treći protokol uvodi zaštitni amblem, Crveni kristal, uz dva već postojeća - Crveni križ/krst i Crveni polumjesec. Usvajanje Crvenog kristala potvrđuje spremnost Međunarodnog pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca da konsoliduje svoj princip univerzalnosti, te da u skladu s tim poveća svoj kredibilitet. Nudeći nove mogućnosti za zaštitu i identifikaciju nacionalnim društvima i državama koje žele da koriste Crveni kristal, treći protokol predstavlja riješenost Pokreta da nastavi u skladu sa svojim principom neutralne i nezavisne humanitarne akcije.

Ultimativno, cilj je zaštititi sve one kojima je zaštita potrebna, bilo da su korisnici humanitarne pomoći ili osobe koje dostavljaju tu pomoć.

"Treći protokol je usvojen velikom većinom država na diplomatskoj konferenciji u decembru 2005. u Ženevi. Međunarodna konferencija Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, održana u junu 2006., donijela je amandmane na statut Međunarodnog pokreta u cilju uspostavljanja Trećeg dodatnog amblema. Do danas su 84 države svijeta potpisale odluku o Trećem protokolu, a 9 država je ratifikovalo tu odluku. Vlada Švicarske je depozitar odluke", navodi se u saopćenju.

Šef delegacije MKCK u BiH Henry Fournier izjavio je da je najveći izazov koji je sad pred Crvenim križem/krstom i Crvenim polumjesecom postići prepoznavanje i poštovanje širom svijeta za Crveni kristal, na način na koji su prepoznati Crveni križ/krst i Crveni polumjesec.

"Ovo je dugoročni zadatak koji mora biti proveden od Međunarodnog pokreta Crvenog križa/krsta, ali i država članica Ženevskih konvencija", kazao je Fournier.