Svijet
0

Uvođenje novog informativnog kanala "France 24"

FENA
Novi međunarodni televizijski kanal "France 24" bit će pokrenut 6. decembra 2006. godine, za vrijeme manifestacije kojoj će u Parizu prisustvovati predsjednik Republike Jacques Chirac, saopćeno je danas iz Francuske ambasade u BiH.

U saopćenju se navodi da je cilj ovog kanala da izvještava o međunarodnim aktuelnostima sa francuskim pogledom, mada se radi o novom neovisnom mediju čiji vlasnici su podjednako prva francuska privatna TV mreža TF1 i operater državne televizije "France Televisions".

Ovaj novi kanal nije konkurencija nego dodatak kanalu TV5. Dok je TV5 "frankofoni" i multinacionalni kanal koji okuplja francuske, belgijske, švicarske i kanadske dioničare, "France 24" je potpuno francuski kanal. Osim toga, TV5 je opći kanal sa raznovrsnim programiranjem dok je "France 24" informativni kanal posvećen aktuelnostima.

Od 6. decembra ovaj kanal bit će pretpremijerno na raspolaganju na Internet adresi www.france24.com na dva jezika (francuskom i engleskom) a dva dana kasnije dostupan na televizijskim ekranima preko satelita (Hotbird, Astra, Eurobird, Arabsat, Nilesat, NSS-7) u sljedećim zonama emitiranja: Evropa i Rusija do Urala; afrički kontinent; Bliski i Srednji Istok te u Sjevernoj Americi, samo u gradovim New York i Washington.