Australija
0

Uvodi se porez za obnovu poplavljenih područja

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Australijska premijerka Julia Gillard objavila je da se uvodi novi porez koji treba pomoći u obnovi poplavljenih područja države.

Procjenjuje se da će saniranje štete iznositi oko 5,6 milijardi dolara. Stanovnici će porez plaćati godinu dana počevši od 1. jula.

Neće ga plaćati građani koji imaju godišnju platu manju od 50.000 dolara te oni koji su zahvaćeni poplavama. 

"Ne trebamo ostavljati za sutra, ono što možemo učiniti danas", rekla je premijerka Australije. 

 U katastrofalnim poplavama, koje su početkom decembra pogodile Australiju, poginulo je više od 30 ljudi.

Premijerka tvrdi da su izračunali da će zbog poplava rast BDP-a ove godine biti manji za 0,5 posto. "Najbolje prve procjene govore da će poplave državni budžet stajati 5,6 milijardi dolara", rekla je Gillard. 

Novi porez imaće dvije stope. Za one koji imaju plate od 50.000 do 100.000  dolara on će iznositi dodatnih 0,5 posto, dok će oni koji imaju više od 100.000 plaćati stopu od jedan posto. 
U poplavama koje su pogodile velike dijelove Queensland, istočnu obalu i Victoriju teško su stradale poljoprivreda, rudarstvo i transportna infrastruktura, a velike štete nastale su i na privatnim kućama. 

"Velike poplave ovog ljeta su nacionalna tragedija, ne samo prirodna katastrofa sa užasnim ljudskim gubicima", tvrdi Gillard. Zbog poplava će premijerka zaustaviti ili smanjiti izdatke za infrastrukturne projekte, čime  će  uštediti 675 miliona dolara.