Svijet
0

Uvode se nove sankcije Rusiji

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri organizacije G7 saglasili su se danas da usvoje novu rundu sakcija Rusiji zbog krize u Ukrajini i SAD bi mogle da početkom naredne sedmice objave nove kaznene mjere, izjavili su zvaničnici.

Višerangirani američki zvaničnik rekao je da će svaka od zemalja članica G7 donijeti odluku koje sankcije da sprovede. Isti zvaničnik istakao je da će mjere biti koordinisane, ali da ne moraju biti i identične.

U saopštenju G7 ističe se da je namjera da se novim sankcijama kazni Rusija jer nije poštovala međunarodni sporazum postignut radi rješenja krize u Ukrajini.

"Zbog hitnosti obezbjeđenja šanse za uspješne i mirne demokratske predsjedničke izbore narednog mjeseca u Ukrajini morali smo da djelujemo hitno da bi pojačali sankcije i mjere radi povećanja pritiska na Rusiju", navodi se u saoštenju.

U saopštenju nije precizirano koje će nove kaznene mjere biti uvedene, ali je upozoreno "da će nastaviti sa pripremama širih, koordinisanih sankcija, ukoliko to situacija bude zahtijevala".

Lideri G7 su istovremeno poručili Rusiji da "vrata ostaju otvorena za diplomatsko rješenje krize" i zatražili od Moskve da im se pridruži na tom putu na osnovu sporazuma iz Ženeve.