Svijet
0

Uvjeti u zatvoru Guantanamo se pogoršavaju

Sarajevo-x.com
Uvjeti za zatvorenike u američkom vojnom zatvoru u Guantanamo Bayu se pogoršavaju, sa većinom zatvorenika koji se drže u samicama, objavljeno je u izvještaju Amnesty Internationala. Amnesty International objavljuje da obično ovako surovi i nehumani uvjeti u kampu tjeraju ljude do "ivice pucanja".

U izvještaju se poziva na zatvaranje zatvora, te obustavljanje neregularnih vojnih komisijskih suđenja. Većina od 385 zatvorenika je u zatvoru smještena više od pet godina, i nisu u mogućnosti da pokrenu zakonsku proceduru protiv njihovog zadržavanja u zatvoru.

"Iako SAD ima obavezu da zaštiti svoje građane, to ne mora osloboditi odgovornosti SAD od nepridržavanja osnovnih ljudskih prava", objavljeno je u izvještaju.

"Izjave Bushove administracije da su ovi ljudi 'neprijateljski borci', 'teroristi' ili 'veoma loše osobe' ne opravdaju nedostatak poštenog zakonskog postupka protiv njih", objavio je Amnesty International.

Amnesty je ponovio svoj poziv da se zatvorenici u zatvorskom kampu na Kubi puste na slobodu ili optuže i pošalju na suđenje.