Svijet
0

Uvjerljiva pobjeda konzervativaca na kanadskim izborima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stephane Dion, lider kanadske opozocione Liberalne stranke, u srijedu je priznao poraz na općim izborima održanim u utorak u jeku špekulacija da bi uskoro mogao napustiti taj položaj.

Liberali su izgubili od vladajućih konzervativaca premijera Stephena Harperra, bilježeći svoj najslabiji izborni rezultat od 1984. godine, ali je Dion izjavio kako ne planira odstupiti s čela opozicije, javio je Reuters.

"Kanađani traže od mene da budem vođa opozicije i prihvatam tu odgovornost kao čast", poručio je on skupu svojih pristalica u Montrealu.

Preliminarni rezultati izbora pokazuju da je Konzervativna stranka osvojila 37 odsto glasova, što je nešto više nego 2006. godine kad je partija na izborima osvojila 36,3 odsto glasova.

Prema tim rezultatima, konzervativci će imati 144 od 308 mjesta u parlamentu, ali je za većinu potrebno 155 mandata.

Na drugom mjestu se nalazi glavna opoziciona Liberalna stranka Stephanea Diona sa osvojena 74 mandata. Separatistički Kvebeški blok imat će u parlamentu 50 mjesta, a opoziciona stranka partija Novih demokrata 38.

Iako su liberali ostali najveća opoziciona stranka, Harperr je ojačao svoje pozicije, dok su liberali izgubili i od konzervativaca i ljevičarske Nove demokratske stranke.

"Kanađani traže od mene da im prenosim liberalne vrijednosti s timom koji je manje brojan, ali je tvrđi i odlučniji", izjavio je Dion na francuskom.

Dion je izjavio da će djelovati odlučno kako bi osigurao rad parlamenta u vrijeme ekonomske krize.

Dion (53) je bio u svojoj prvoj izbornoj utrci kao lider liberala. Bivši ministar okoliša bio je kompromisni kandidat koji se pojavio niotkud i porazio dva favorita na stranačkoj konvenciji u decembru 2006. radi izbora novog rukovodstva.

Dion je učinio oporezivanje emisije stakleničkih gasova najvećom temom svoje predizborne kampanje, ali su konzervativci učinili sve da sruše tu platformu, oslikavajući je kao prijetnju ionako ugroženoj ekonomiji.

Dion se također borio tokom kampanje oko korištenja engleskog jezika u javnosti, koji mu nije maternji jezik.

"Dion će biti pod velikim pritiskom", izjavio je analitičar političkih nauka na Univerrzitetu British Columbia, Allan Tupper, koji vjeruje kako su konzervativci znali da mogu prisiliti Diona da napusti liderski položaj u liberalima kad su sazvali izbore.

Tupper je primijetio da su obojica najvećih Dionovih suparnika za lidera stranke - zamjenik vođe liberala Michael Ignatieff i bivši premijer Ontarija Bob Rae - ponovo izabrani.

I Rae i Ignatieff tvrde klako je preuranjeno špekulirati da li bi liberali sada mogli održati stranačke izbore za novo rukovodstvo. Stranka bi trebala održati nacionalnu konvenciju krajem narednog proljeća.