Svijet
0

Uvjerljiva pobjeda Jacoba Zume nad Mbekijem u izborima za predsjednika ANC-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jacob Zuma trijumfovao je u Aftričkom nacionalnom kongresu, ulažući svoju harizmu i veliku popularnost u osvajanje vodećeg stranačkog položaja koji će ga dovesti na dužnost novog predsjednika Južne Afrike.

Njegova uvjerljiva pobjeda - 2.329 glasova naprema 1.505 za predsjednika Tabo Mbekija - dogodila se uprkos skandalu s navodima o silovanju i korupciji koji su zaprijetili njegovoj političkoj karijeri.

Haos i opće slavlje izbili su kada su stranački zvaničnici obvjavili izbor Zume - bivšega gerilskog vođe koji je pretvorio antiapartheid pjesmu "Daj mi moj mitraljez" u svoju himnu, javio je AP.

Potom su se on i Mbeki, veteran ANC-a u egzilu, popeli na binu i zagrili. Njihovo izborno natjecanje, međutim, bilo je najogorčenije u historiji njihove stranke a Mbekijev poraz doveo je u pitanje da li će on ostati predsjednik države i ostatak svog mandata koji ističe nakon izbora u 2009.

Zuma je prošle godine oslobođen optužbe za silovanje, ali još se suočava s optužbama za mito u više miliona dolara vrijednoj nabavci oružja. Njegove pristalice tvrde da je nevin i da su skandali dio prljave političke kampanje koja ga ne bi trebala spriječiti da postane predsjednik ANC-a.

Zuma je okupio pripadnike ANC-a koji su željeli promjene od Mbekija, što je vodio Južnu Afriku u doba poslije apartheida ka održivom ekonomskom rastu tokom proteklih nekoliko godina, ali je optuživan da previše sporo radi na izvlačenju iz siromaštva miliona ljudi i da se otuđio od svoje baze.

Zuma je proveo mjesece gradeći podršku među brojnim kadrovima ANC-a i sindikata, ali je također prilazio i vjerskim grupama, bijelim Afrikancima i poslovnoj zajednici u zadnjim sedmicama predizborne kampanje.

Pristalice Zume dobile su još pet ključnih položaja, uključujući Kgalemu Motlanthea, bivšeg sindikalista i uticajnu ličnost ANC-a, kao zamjenika predsjednika, i vodećeg zvaničnika Komunističke partije za generalnog sekretara stranke. Moguće je da Zuma odstupi s novog položaja ukoliko tužioci ponovo podignu optužbe protiv njega, a u tom slučaju položaj zamjenika posebno dobija na značaju.

Predsjednik ANC-a je tradicionalni predsjednički kandidat, a stranka uživa golemu popularnost. Mbekiju ustav zabranjuje da traži treći uzastopni mandat kao predsjednika afričke političke i ekonomske supersile. Ostanak na čelu ANC-a, međutim, dao bi mu odlučujuću riječ u politici koju njegov nasljednik usvoji.