Financial Times
0

Uvesti mudrije a ne brojnije sigurnosne mjere na aerodromima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brzopotezno uvođenje novih mjera sigurnosti na aerodromima poslije neuspjelog napada na američki putnički avion u utorak nije naišlo na simpatije većine londonskih listova.

Treba tragati za mudrijim a ne brojnijim mjerama sigurnosti, smatra Financial Times. Ono što službe sigurnosti nikako ne bi smjele da urade jeste da ishitreno uvode nove sigurnosne mjere. One bi, uprkos političkom pritisku da se nešto učini, morale prvo da u potpunosti shvate gdje se i u čemu pogriješilo u slučaju bombaša iz Detroita i da, što je još važnije, ustanove da li dostupne nove mjere i sredstva opravdavaju cijenu koja će njihovim uvođenjem morati da se plati, piše Financial Times.

Guardian je opet daleko kritičniji kada je u pitanju takozvano profilisanje kao način za uočavanje potencijalnih terorista. Profilisanje putnika na osnovu njihove rase ili vjere kako bi bili podvrgnuti još detaljnijem pretersu i provjeri će na kraju krajeva sigurnost kao takvoj nanijeti više štete nego koristi. Sistematsko podvrgavanje putnika muslimana ili onih koji nisu bijelci nepovoljnijem tretmanu moglo bi da podstakne gnjev koji će nesumnjivo stvoriti plodno tlo militantnom džihadizmu. No, čak bi i širenje tog mentalnog virusa moglo da bude rizik vrijedan razmišljanja ukoliko bi profilisanje bilo u stanju da zarazu ekstremizma učini manje smrtonosnom. Iskustva drugih zemalja međutim pokazuju da ovaj metod ne daje rezultate, piše Guardian.

Independent zastupa stav da i pored svih ishitrenih poteza koje su političari povukli poslije neuspjelog dizanja u vazduh aviona iznad Detroita ne treba izgubiti iz vida, po ocjeni lista, najvažnije: da su obavještajni podaci, a ne skeneri, od vrhunskog značaja za predupređivanje terorističkih napada. Ni jedno od bombaških zlodjela, do danas počinjenih ili planiranih, nije prošlo bez nekog znaka upozorenja na obavještajnom radaru, piše Independent. I sva ta zlodela su mogla biti osujećena da je postojala bolja koordinacija u razmijeni informacija između službi sigurnosti, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou. Ni svi skeneri ili profilisanje ljudi na ovom svijetu nisu dovoljni da nadokande tu osnovnu manjkavost, smatra Independent.