SAD
0

Uvedene nove sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi

FENA
Sjedinjene Države uvele su u srijedu nove sankcije za nekoliko podružnica iranske Revolucionarne garde (IRGC), čija su meta jedan general i četiri firme navodno umiješane u proizvodnju i širenje oružja za masovno uništenje.

Američko ministarstvo financija saopćilo je u srijedu da će zamrznuti imovinu u SAD-u koja je u nadležnosti generala Revolucionarne garde Rostama Qasemija i četiriju podružnica građevinskog poduzeća kojim on upravlja, prenosi Hina.

Riječ je o građevinskoj firmi Khatam al-Anbiya, povezane s inženjerijskim jedinicama Revolucionarne garde, koja izgradnjom cesta, tunela, mostova, brana i naftovoda, pridonosi osiguranju prihoda za IRCG.

Khatam al-Anbiya je pod američkim sankcijama od 2007. godine.

  • IRCG učvršćuje nadzor nad velikim dijelovima iranske ekonomije, uklanjajući obične iranske poslovne ljude u korist odabrane grupe „insidera“, koji se kriju iza firmi kao što je Khatam al-Anbiya i njezine podružnice, kako bi održali vitalno važne veze s vanjskim svijetom, kazao je američki državni podtajnik za terorizam i financijski obavještajni rad, Stuart Levey u povodu proširenja sankcija Iranu.

Četiri firme na koje su proširene američke sankcije su građevinski i geološki instituti u vlasništvu ili pod nadzorom Khatam al-Anbiye, uključeni u niz rudarskih i inženjerijskih projekata. Riječ je o institutima Fater, Imensazen, Makini i Rahab.

  • Sankcije SAD-a proširene su na te firme jer se njihovom zaradom financira cijeli spektar ilegalnih aktivnosti Revolucionarne garde, uključujući širenje oružja za masovno uništenje i potporu terorizmu, istaknulo je ministarstvo financija.