Somalija
0

Uveden šerijatski zakon

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Somalski prijelazni parlament u subotu je u Mogadishu jednoglasno prihvatio vladin nacrt zakona kojim se u zemlju uvodi šerijatski zakon, izjavio je dopredsjednik parlamenta Osman Elmi Bokore.
  • Svih 340 zastupnika u parlamentu jednoglasno je prihvatilo uvođenje šerijata u Somaliji, kazao je dopredsjednik skupštine koji je vodio glasanje u odsutnosti predsjednika Adena Muhameda Nura. Nacrt zakona koji je predložila vlada 'odobren je u parlamentu.

  • Imamo islamsku vladavinu, dodao je, prenose u nedjelju agencije.

Vlada se 10. marta izjasnila za uvođenje šerijata koji traže islamistički pobunjenici, trenutačno u sukobu s vlasti. Veoma velik dio Somalije nije pod nadzorom somalskih prijelaznih ustanova, parlamenta i vlade. Većinu središta i juga zemlje drže islamistički pobunjenici. Sjever je podijeljen na dva entiteta, Puntland i 'republiku' Somaliland, koji su jednostrano proglasili neovisnost.

Novoizabrani predsjednik Šarif Šeik Ahmed, vođa umjerenih islamista, 28. februara načelno je prihvatio uvođenje šerijata i 'primirje'. Njegove izjave dolaze nakon posredovanja šestorice vjerskih čelnika iz Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i Sudana, uz podršku somalskih plemenskih vođa, usmjerenog prema postizanju dogovora o primirju između vlade i radikalnih islamističkih grupa.

Predsjednika Šarifa Šeika Ahmeda izabrao je prošireni parlament u kojem sjede umjereni islamisti i predstavnici građanskog društva. Na predsjedničkoj dužnosti naslijedio je Abudlahija Jusufa Ahmeda koji je krajem decembra morao dati ostavku, a protivio se bilo kakvom pregovaranju s islamistima.