Kopenhagen
0

Uveden indeks praćenja klimatskih promjena

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Uticaj klimatskih promjena se od 1980. povećavao gotovo svake godine, pokazali su u srijedu objavljeni rezultati jednog međunarodnog ispitivanja u kome je globalno zagrijavanje izraženo posebnim indeksom koji promjene glavnih parametara prati na sličan način kao berze.

Indeks, inspirisan indeksima tržišta akcija, kao što su Dow Jones ili FTSE 100, baziran je na temperaturama u svijetu, površini ledenog pokrivača na Arktiku tokom ljeta, koncentraciji ugljen-dioksida u atmosferi i nivou mora, saopćio je Međunarodni program za geosferu-biosferu (IGBP).

  • Klimatski sistem se menja u smjeru zagrijavanja naše planete, izjavila izvršna direktorica IGBP-a Sibyl Seintzger na konferenciji za novinare na marginama konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

Ona je, kako prenosi Reuters, ukazala da je glavni cilj naučnika da pruže javnosti sliku globalnog zagrijavanja, kako bi joj pomogli da shvati taj problem.

Indeksom su obuhvaćene godine poslije 1980. kada je počelo satelitsko praćenje klimatskih promjena.

Prema tom indeksu, klimatske promjene su bivale sve veće svake godine poslije 1980., osim 1982., 1992. i 1996., možda zato što su velike erupcije vulkana tih godina izbacile prašinu visoko u atmosferu, zaklonivši sunce i spriječivši time porast temperatura.

Naučnici su najavili da će se u budućnosti taj indeks možda proširiti i na druge faktore, kao što su uništavanje šuma (deforestacija), kiselost okeana ili učestalost ekstremnih vremenskih pojava.