Velika Britanija
0

Utrka braće Miliband za lidera laburista

FENA
David i Ed Miliband (Foto: AP)
David i Ed Miliband (Foto: AP)
Smjena rukovodstva očekuje Laburističku stranku koja je poslije 13 godina vladavine izgubila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, održanim 6. maja.

Poslije izbornog kraha, doskorašnji laburistički premijer Gordon Brown je podnio ostavku i na mjesto premijera i na mesto lidera stranke.

Kormilo upravljanja zemljom predao je 40-godišnjem Davidu Cameronu, lideru Konzervativne stranke. On je najmlađi britanski premijer u posljednjih 200 godina, ali vladu nije mogao da formira sam već uz pomoć Liberalno-demokratske stranke, treće plasirane na izborima i njenog lidera Nicka Clegga koji je postao zamjenik premijera.

Novi premijer je ocijenio da će biti teško i složeno vladati kao koalicija, ali da zemlja mora da se suoči i izbori s ozbiljnim ekonomskim problemima, prenijele su u ponedjeljak agencije.

Situacija u kojoj na vlast u Velikoj Britaniji dolazi koalicija predvođena konzervativcima, predstavlja neslijeđe vremena u kome su vladali laburisti. Oni sada nastoje da u situaciji izgubljene vlasti konsoliduju redove i budu aktivna i plodotvorna opozicija.

Bitka za liderstvo u Laburističkoj stranci bit će interesantna zbog mnogo čega, jer se očekuje da u partijskim redovima sada na scenu ispliva sve što stranačke kolege jedan drugom zamjeraju poslije neuspješnog izbornog rezultata.

A još više će biti interesantna borba dva rođena brata za mjesto prvog čovjeka laburista jer su dva glavna protivkandidata David (44) i Ed (40) Miliband, inače, bivši ministri za vanjske poslove i za energetiku.

David Miliband, bivši šef diplomatije, prvi je nakon ostavke Gordona Browna službeno najavio kandidaturu za predsjednika laburista, koji bi trebalo da bude izabran na godišnjem sastanku stranke, u ljeto ili na jesen.

"Podnosim kandidaturu jer mislim da mogu pretvoriti stranku u velikog reformatorskog prvaka ekonomskih i društvenih promjena u zemlji", rekao je David, čija zvanična kampanja počinje ove sedmice u njegovoj izbornoj jedinici South Shields, prenijele su su agencije.

Britanski mediji pišu da je on "mlad i briljantan", poštovan među kolegama u svijetu i da se o njemu govorilo kao o mogućem kandidatu za šefa diplomatije Evropske unije.

Britanska štampa kao glavnog protivkandidata za lidersku poziciju u Laburističkoj stranci navodi Davidovog mlađeg brata Eda, poznatog po smirenom i opuštenom stilu vođenja politike, pa ga mnogi smatraju pogodnijom osobom na mjestu lidera opozicije prema mladom konzervativnom premijeru Cameronu.

Kao mogući kandidati za lidere Laburističke stranke pominju se i Ed Balls, John Cruddas i Andy Burnham.

Britanska javnost s posebnom pažnjom očekuje kako će se razvijati izborna trka između braće Miliband.

David je izjavio da mu je odluka o ovoj kandidaturi "bila jedna od najtežih u životu", ali je naglasio da će njih dvojicu "bratska ljubav štititi od mogućih stranputica političkog rivalstva".

Oba brata se u intervjuima koja daju ovih dana zalažu za novu politiku Laburističke stranke koja će više osluškivati šta članstvo i narod kažu, prihvatiti "neugodnu istinu" i izvući pouke iz izbornog neuspjeha.

David je rekao da su "privatno obećali jedan drugom da će zajedno raditi za bolju budućnost stranke i zemlje".