Svijet
10

Utoya: Četiri godine od terorističkog napada 1.000 mladih slavi jedinstvo

Klix.ba
(Foto: AFP)
Četiri godine nakon što je Anders Breivik ubio 69 osoba na norveškom ostrvu Utoya, na istom mjestu se okupilo više od 1.000 članova omladine norveške Radničke partije.

Događaj je upriličen po budnim okom snaga policije koje su sa dva broda osiguravale događaj. Naime, članovi političke organizacije koja je i bila meta napada kobnog 22. jula 2011. godine po prvi put su na istom mjestu organizovali tradicionalni ljetni kamp.

Kamp će trajati od petka do nedjelje, a mladi članovi Radničke partije, uključujući i preživjele u napadu, odaslali su poruku odlučnosti da ostrvo ponovo postane simbol multikulturalizma.

"Drago mi je da sam ponovo kući. 22. juli zauvijek će ostati dio historije Utoye, ali će također i ovaj dan ući u historiju", rekao je Mani Hussaini, predsjednik Lige mladih u sastavu Radničke partije.

Skupu je prisustvovao i nekadašnji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je na svom Twitter profilu istakao važnost Utoye i dobar osjećaj koji ima dok je okružen aktivnim mladim ljudima.

Anders Breivik je 22. jula 2011. godine izveo dva teroristička napada, jedan u Oslu, a drugi na ostrvu Utoya. Od posljedica eksplozije bombe u glavnom gradu Norveške ubijeno je osam osoba, dok je Breivik na ostrvu sam usmrtio 69 osoba.

On je u augustu 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora zbog masovnog ubistva, podmetanja bombe i akta terorizma.