Svijet
0

Usvojena nova rezolucija o Iranu, bez sankcija

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo kompromisnu rezoluciju kojom se od Irana zahtijeva da "bez odgađanja" prekine nuklearne aktivnosti, ali vlastima u Teheranu neće biti nametnute nove sankcije zbog oštrog protivljenja Rusije i Kine.

Rezolucija usvojena u subotu uvečer ograničava se na pozivanje Irana da se povinuje prethodnim dokumentima najuticajnijeg tijela svjetske organizacije koji zahtijevaju prekidanje sumnjivih nuklearnih aktivnosti i saradnju s inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

O ovakvoj rezoluciji dogovorile su se najveće sile nakon što je Rusija saopćila da neće prihvatiti novi krug sankcija protiv Irana, "u ovom trenutku", prenio je Reuters.

Članice tzv. šestorke, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, kao i Njemačka, podnijele su u petak u Vijeću sigurnosti novi nacrt rezolucije o Iranu.

Vijeće sigurnosti je od 2006. tri puta uvodilo sankcije Iranu zbog spornoga nuklearnog programa te zemlje, za koji Teheran tvrdi da ne služi za pravljene atomske bombe, za šta ga sumnjiči Zapad, već da ima mirnodopski karakter.

Prethodne rezolucije Vijeća predviđale su zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika i firmi iz Irana.