Delegacija BiH u Beču
0

Usvojena deklaracija "Društvo za sve starosne dobi"

SRNA
Beč
Beč
Na ministarskoj konferenciji o starenju populacije, koja je održana u Beču, usvojena je deklaracija "Društvo za sve starosne dobi - promovisanje kvalitetnijeg života i aktivnog starenja".

Deklaracijom se uspostavljaju prioriteti u narednih pet godina i reafirmiše odlučnost država članica za ispunjavanje obaveza iz Međunarodnog plana aktivnosti o starenju populacije i Regionalne strategije za provođenje ovog plana.

Ministarska deklaracija podstiče duži radni vijek i održavanje radne sposobnosti, promoviše učešće, nediskriminaciju i socijalnu inkluziju starijih osoba, promoviše i štiti dostojanstvo, zdravlje i nezavisnost u poznoj dobi, te održavanje i jačanje međugeneracijske solidarnosti.

U radu dvodnevne ministarske konferencije o starenju populacije učestvovali su ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, a u ime Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj Parlamentarne skupštine BiH Emir Kabil, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Organizatori konferencije su Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Ministarstvo rada, socijalne politike i zaštite potrošača Austrije.