Francuska
0

Usvojen zakon o pirateriji na internetu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Donji dom francuskog parlamenta odobrio je danas zakon protiv piraterije na internetu koji vlastima omogućava da prate nelegalno "skidanje muzike i filmova" sa svjetske mreže te da isključuje prestupnike koji ponove prekršaj.

Analitičari navode da današnje pozitivno glasanje u parlamentu predstavlja pobjedu predsjednika Nikolas Sarkozyja koji je zastupao usvajanje ovog zakona.

Vjeruje se da je Sarkozyjeva supruga Carla Bruni vršila pritisak za usvajanje zakona, koji štiti prihode od nosača zvuka, muzičkih i filmskih kompanija.

Tokom proteklog mjeseca nije uspio prvi pokušaj za usvajanje ovog zakona pošto se u parlamentu pojavilo samo nekoliko članova Sarkozyjeve stranke UMP, što je omogućilo opoziciji da pobijedi na glasanju.

Međutim, to večeras nije bio slučaj pošto je za bilo 296, a protiv 233 poslanika.

Očekuje se da će zakon sutra dobiti i posljednje odobrenje u Gornjem domu /Senatu/ parlamenta, ali njegovo uvođenje u statutne knjige najvjerovatnije će biti odloženo najmanje za mjesec dana, dok protivnici najavljuju da će se obratiti najvišem sudu u Francuskoj. 

Prema zakonu, korisnici će za prva dva prekršaja dobiti e-mejl sa upozorenjem, potom slijedi pismo nakon čega će im u slučaju novog nelegalnog skidanja sa interneta biti ukinuta konekcija.
Muzičke kompanije, filmski distributeri i umjetnici, koji podsjećaju da je u Francuskoj u posljednjih šest godina za 60 odsto opala prodaja CD i DVD diskova, skoro jednoglasno podržavaju zakon ističući da je to odlučni korak ka eliminaciji "online piraterije i da treba da služi za primjer drugim vladama".

Međutim neki francuski aktivisti i poslanici iz parlamenta smatraju da zakon predstavlja "upad Velikog brata u građanske slobode". Protivnici zakona u francuskoj Skupštini nazivaju ga "slobodocidom".

Evropski parlament je u martu usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj je pristup internetu definisan kao "fundamentalna sloboda".